Languague switcher nl

Hoe fotografeer je sieraden? 10 tips voor professionele foto’s

Productfotografie voor sieraden horloge

Of je nu nieuw bent of juist een bekende met sieradenfotografie, je weet misschien al dat het een van de moeilijkste takken van productfotografie is. Langzaam, als je verder gaat op weg naar honderden sieradenfoto’s, word je geconfronteerd met meerdere technische vragen en moeilijke keuzes. Wij geven je een introductie tot de sieraden fotografie met praktische tips.

Inhoudsopgave

We besteden aandacht aan het product zelf, de camera-instellingen en de studio set-up. Je zal antwoorden vinden die je een duidelijke richting geven in de ontdekkingstocht van sieradenfotografie.

Voordat je aan de slag gaat, moeten we het verschillen tussen traditionele en geautomatiseerde fotografie begrijpen en hoe deze van invloed kan zijn op je benadering tot sieraden.


Geautomatiseerde en traditionele fotografie – wat is het verschil?

De traditionele manier om sieraden te fotografen zou zijn om een traditionele studio-opstelling te bouwen, de fotosessie te organiseren en dan zorgen voor geavanceerde nabewerking om maximale scherpte van het product en een vlekkeloze witte achtergrond te krijgen.
Als je sieraden op een aantrekkelijke, meer verfijnde manier wilt presenteren, zul je de achtergrond van de foto moeten verwijderen. Hierdoor ben je in staat om het sieraad op gekleurde achtergronden te plaatsen of het in een catalogus te gebruiken. Aan de andere kant wordt er voor e-commerce gevraagd om een productfoto zonder achtergrond, het liefst zo snel mogelijk gemaakt, met genoeg informatie over wat er in de foto te zien is. De traditionele productfotografie vereist nauwkeurige kennis van de juiste belichting en een goed begrip van de interactie tussen de camera-instellingen en de studio-opstelling. In de meeste gevallen ben je ook veel tijd kwijt aan nabewerking om de kleine scherptediepte of de achtergrond aan te passen.

Als alternatief, voor het maken van productfoto’s, bieden geautomatiseerde fotostudio’s de oplossing voor vrijstaande productfoto’s door middel van een gestroomlijnde workflow. Apparaten van toonaangevende fabrikanten bieden vooraf ingestelde verlichting en een draaiend platform, samen met besturingssoftware die alle benodigdheden voor nabewerking bevat. Hiermee wordt de achtergrond automatisch weggesneden en zorgt de superfocus voor de juiste scherptediepte.

De keuze tussen traditionele of geautomatiseerde sieradenfotografie zal afhangen van de omvang van je behoeften en factoren zoals de gewenste doorvoer, het vermarkten en prijs per foto. In beide gevallen zul je vergelijkbare uitdagingen tegenkomen tijdens de fotosessie. Wij hebben een reeks praktische tips om de meest voorkomende uitdagingen aan te gaan en je te helpen een professionele sieradenfotograaf te worden.


Focus stacking helpt

Tip: Hoe krijg je een volledig scherpe productfoto?

Als je een klein product fotografeert op een kleine afstand tussen de lens en het object, verliest de resulterende foto de scherptediepte. Met andere woorden, de ring of armband is niet scherp. Dit probleem bij sieradenfotografie los je op door de focus stacking techniek in de nabewerking.

Allereerst worden er verschillende foto’s gemaakt met een wisselende focus, zodat het hele item in verschillende fasen wordt vastgelegd. Een statief is nodig om de camera stabiel te houden. Vervolgens moeten de foto’s door een ervaren editor samengevoegd en nabewerkt worden in fotobewerkingssoftware om één helder en scherp beeld te krijgen. Het vergt precisie, vaardigheid en tijd, maar het garandeert de scherpte en details die nodig zijn voor sieradenfotografie voor webshops.

Geautomatiseerde oplossingen bieden een aanzienlijke verbetering van deze workflow. Het maken van de foto’s met verschillende focuspunten wordt automatisch geprogrammeerd (de gebruiker kan het aantal stappen bepalen) en nog belangrijker; ze worden in de nabewerking over elkaar heen geplaatst met behulp van slimme software. De slimme software creëert door het stapelen van fotos, met daarin aparte focuspunten, een scherpe gedetailleerde afbeelding zonder wazige delen.


Product voorbereiding voor sieradenfotografie

Tip: Hoe maak je sieraden klaar voor fotografie?

Een van de meest vervelende onderdelen van sieradenfotografie is de zichtbaarheid van alle tekortkomingen van het product wanneer het product dichtbij wordt gefotografeerd. Ieder klein krasje, vingerafdruk en pluis is zichtbaar. Een manier om dit tegen te gaan is door de juiste voorbereiding van het product voor de fotoshoot.

Volg deze vier eenvoudige stappen om het schoonste product ooit te krijgen:

  1. Gebruik katoenen handschoenen bij het aanraken van de sieraden.
  2. Gebruik schoonmaakmiddelen die worden aanbevolen in de productspecificaties.
  3. Aarzel niet om met een microvezeldoekje nog een laatste keer te poetsen
  4. Stof het item af met perslucht van een kleine compressor.

Achtergrond voor sieradenfotografie

Tip: Welke soort achtergrond gebruik je bij sieradenfotografie?

Het is in de e-commerce gebruikelijk om sieraden op een uniforme achtergrond te presenteren, of ze nu gekleurd of wit zijn. De belangrijkste vereiste voor de achtergrond is dat deze neutraal is, en geen focus wegneemt van het item. De klant verwacht maximale details en de achtergrond is hierin een bepalende factor.

Er zijn twee methoden om dit bereiken. In de eerste plaats kun je kiezen voor witte plexiglas achtergronden met achtergrondverlichting, zoals in studio’s. Witte papieren achtergronden kunnen hier ook voor gebruikt worden. Directe fotografie met een witte achtergrond is echter een flinke uitdaging, omdat je het risico loopt op contrastverlies op het item. De achtergrondverlichting valt recht in de lens wat zorgt voor ongewenste wazige randen van het product (het effect van overmatige belichting).

In de tweede plaats kun je ervoor kiezen om minder aandacht te besteden aan de achtergrondkleur/uniformiteit en het product uitsnijden in de nabewerking. Hiermee kun je vervolgens het product op een volledig RGB(255,255,255) achtergrond plakken, of een kleur naar keuze kiezen zonder het contrast op het oppervlak van het product te verliezen. Deze methode zal over het algemeen beter werken voor sieraden, omdat het vaak gaat om glanzende oppervlakken en licht reflectie op stenen.

De hoeveelheid tijd dat nabewerking kost en de benodigde kennis, die nodig is van bewerkingssoftware om een mooie productfoto te realiseren, is precies waarom geautomatiseerde fotografie oplossingen steeds meer worden ingezet.


Apparatuur voor sieradenfotografie

Tip: Heb je een macrolens nodig voor sieradenfotografie?

De meeste uitdagingen voor de apparatuur van sieradenfotografie liggen bij de lens en de sensor voor:


Camera-instellingen voor sieradenfotografie

Tip: Welke f-stop waarde van het diafragma moet ik gebruiken voor sieradenfotografie?

De aanbevolen f-stop voor het diafragma voor productfotografie bevindt zich ergens in het middenbereik van de lens. Dit betekent gewoonlijk f/11 of f/13. Je krijgt dan de beste scherpstelparameters van de cameraobjectiefset. Tegelijkertijd blijft de sluitertijd minder belangrijk omdat je in de meeste gevallen een statief gebruikt, waardoor het risico op door beweging veroorzaakte onscherpte in de foto wordt geëlimineerd.

Voor de ISO-snelheid blijft de algemene aanbeveling om deze zo laag mogelijk te houden. Deze instelling is verantwoordelijk voor de hoeveelheid ruis in de foto, waardoor de ISO-snelheid toeneemt. Voor sieradenfotografie haal je de beste resultaten door op ISO 100 of ISO 200 te blijven. Om een hogere scherptediepte te bereiken, kun je geneigd zijn f-stops van het diafragma te gebruiken zoals f/22 of f/32, afhankelijk van de lensspecificaties. Dit levert echter mogelijk niet het gewenste resultaat op, omdat de afstand tussen de camera en het object relatief klein is en het object zelf vaak slechts enkele centimeters meet. De achterste delen van het item zullen hierdoor nog steeds wazig en onscherp zijn.
Ook hier helpt focus stacking. Wanneer je dit gebruikt, kun je vertrouwen op de f-stop waarden van het middenbereik.


Belichting bij sieradenfotografie

Tip: Wat is de beste verlichting set-up voor sieraden?
Het beste licht voor sieradenfotografie heeft twee kenmerken: het is diffuus en nooit te sterk. Probeer het in te zetten vanaf de voorkant of in een lichte zijhoek. Maar er zullen ook items zijn die van lichtbronnen van bovenaf kunnen profiteren. Het belangrijkste is om te fotograferen in schaduwloze omgevingen zoals zogenaamde lightboxen of geautomatiseerde studio’s. Op deze manier voorkom je dat extra lichtbronnen ongewenste reflexen veroorzaken en de parameters beïnvloeden.

Tip: Hoe belangrijk is kleur voor sieradenfotografie?
Regel altijd de kleurtemperatuur van het licht dat je voor je set-up gebruikt. Controleer elke lamp die je gebruikt en zorg ervoor dat deze hetzelfde blijft over de hele sessie. Hierdoor is de herhaalbaarheid van de opname mogelijk, vooral wanneer je besluit flitsers voor fotostudio’s te gebruiken.

Tip: Hoe kun je reflecties op sieradenfoto’s vermijden?

Voor het fotograferen van sieraden zijn verschillende lichtdiffusers voor de lichtbronnen handig. Diffuus licht valt zacht op het glanzende oppervlak, waardoor het aantal reflecties en overbelichting in de foto wordt verminderd. Als je edelstenen fotografeert, is juist het toevoegen van aantrekkelijke lichtreflecties die de structuur benadrukken misschien wat je zoekt. Snoot light diffusers (speciale diffuser lens voor extra nauwkeurige belichting en optimale egaliteit) zijn hiervoor de oplossing in een traditionele studio. Geautomatiseerde studio’s (zoals Orbitvu Micro) leveren vaak al extra gerichte spots.


Nabewerking bij sieradenfotografie

Tip: Wanneer zet je nabewerking in en in welke mate?

Voordat je aan de slag gaat met nabewerking van je sieradenfoto’s moet je jezelf de volgende vraag stellen: hoe ver kun je gaan met de verbetering van het beeld zonder het realistische resultaat van het product kwijt te raken?
Het antwoord ligt bij jou, maar er kunnen vijf richtlijnen nuttig zijn bij het maken van de beslissing:

 

 

 

 

 

Tip: Hoe verwijder je krassen van de sieraden?

De eenvoudigste manier op krassen op een glad oppervlak te verwijderen is om in Photoshop de tool te gebruiken die je vindt bij Filter > Ruis > Stof & krassen.

Het nadeel van dit simpele filter is dat het de hele foto iets vervaagt, net zoals in onderstaand voorbeeld. Als alternatief, ondanks dat dat om meer kennis van Photoshop vraagt, is het proberen om alle imperfecties handmatig te verwijderen met correctietools. De precisie van een dergelijke oplossing is veel hoger, maar kost ook meer tijd voor de editor.


Conclusie

Fotografie is een reis van licht, inzicht en een duidelijke visie. Om perfecte sieradenfoto’s te maken, moet je bewust blijven van het licht dat je gebruikt en in de gaten blijven houden hoe je camera het volgt. Het zal een avontuur zijn van veel aanpassingen, ontelbare correcties en lessen geleerd. Sieradenfotografie is een uitdaging door het kleine formaat van objecten en zeer reflectieve oppervlakken. Maar we hopen dat onze tips je helpen om te beginnen. Veel plezier met de ontdekkingstocht!

Tijdens het ontdekken van je fotografiestijl, zul je studioapparatuur en apparaten tegenkomen die gemaakt zijn voor het perfecte shot. Of je nu kiest voor de traditionele aanpak in een studio of voor de kostenbesparende manier gaat met geautomatiseerde oplossingen, sieraden zullen altijd een uitdaging blijven.

Het goede nieuws is: het is mogelijk om het handelbaar te maken met kennis en technologie.

 

Ontvang vrijblijvend onze brochure